Znów mamy Wielkanoc

Opublikowano: 2013-03-31
Wielkanoc 2013.
Wielkanoc to najstarsze i najistotniejsze ze świąt, ponieważ dzięki niemu pamiętamy o śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa.

W tym roku Wielkanoc przypada na 31marca i 1 kwietnia. W Wielką Sobotę idziemy do kościoła ze święconką w koszyczku, w którym oprócz jajek, kraszanek, pisanek, symbolu życia i odrodzenia, powinny się znaleźć także: baranek symbolizujący Jezusa Chrystusa (może być z masła, z cukru czy z ciasta), chleb jako oznaka dostatku, chrzan i masło  (oznaczają gorycz i słodycz po śmierci i zmartwychwstaniu), sól mówiąca nam o gościnności, kiełbasa, szynka, wędliny (oznaczają zbliżające się zakończenie postu). Można też spotkać w święconce ciasta, babeczki, baby drożdżowe, mazurki, kawałki różnorodnych słodkich wypieków, świadczące o dobrobycie. Mamy też do wyboru przeróżne symbole wielkanocne: zajączki, jajeczka czekoladowe, gałązki bukszpanu. Możemy przyozdobić koszyk pięknymi, żółtymi wstążkami, kokardkami, kwiatkami, przykryć produkty haftowaną, białą serwetką.

Z Wielkanocą wiąże się mnóstwo zwyczajów i tradycji. Są to wyjątkowe święta, wszystko budzi się do życia, odradza się, zieleni, nabiera barw, kolorów, można powiedzieć, że tak, jak Jezus Chrystus zmartwychwstaje.

Przed Wielką Sobotą malujemy jajka. Możemy przyozdobić je za pomocą wosku, stworzyć kraszanki, pisanki, pomalować farbkami, mazakami wraz z dziećmi, co będzie dla nich cudowną zabawą. Jednym ze sposobów ubarwienia jaj jest gotowanie ich w cebuli, możemy też zakupić specjalne barwniki, naklejki na jajka bądź nie malować ich wcale, wszystko zależy od nas. Po ugotowaniu w cebuli uzyskamy kolor brązowy, w korze dębu, łupinach orzecha, barwę czarną. Kwiat nagietka pozwoli nam na uzyskanie koloru żółtego, sok z buraka zabarwi jajka na różowo. Kolejna tradycja to dzielenie się jajkiem podczas wielkanocnego śniadania. W Poniedziałek Wielkanocny polewamy się wodą.

Święta Wielkanocne są czasem radości, kończą Wielki Post, w związku z czym możemy znaleźć na naszych stołach ogrom jedzenia, różnorakie rodzaje mięs, wędlin czy ciast. Z tych ostatnich niezwykle popularne są baby: drożdżowe, cytrynowe, czekoladowe, parzone, ucierane, mazurki, kołacze, makowce. Oczywiście, nie brakuje również potraw jajecznych, jajka w każdej postaci są mile widziane. Czy to faszerowane, czy w sałatkach wszelkiego rodzaju.

Wielkanoc to doskonały czas nie tylko na delektowanie się wolnym czasem i smakołykami. Przede wszystkim to czas na spotkania rodzinne, na które nie mamy czasu na co dzień.

Anna Grzyb
(ana.grzyb@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15