Zobacz kawy z mlekiem idealne na popołudnia

Opublikowano: 2019-11-21
Kawa z mlekiem idealna na popołudnie.
Popołudniami pijemy kawę z różnych okazji – dla relaksu, podczas spotkania towarzyskiego lub gdy czytamy książkę.

Różne są też receptury wybieranych przez nas napojów, jednak zdecydowanie najczęściej stawiamy na kawy z mlekiem. Jak je odpowiednio przygotować?

Ulubiona kawa Polaków

Espresso ma wielu zwolenników, ale Polacy zdecydowanie wolą pić kawę z mlekiem. Subtelny, delikatny napój pozwala nam rozkoszować się oryginalnymi nutami smakowymi tkwiącymi w ziarnach zmielonej kawy, ale bez konieczności doświadczania jej lekko gorzkawego smaku.

Jaka kawa z mlekiem idealnie pasuje na popołudniowe spotkanie w gronie bliskich? Może być to:

  • flat white,
  • latte macchiato,
  • café au lait,
  • cappuccino,
  • cortado.


To tylko jedne z wielu kaw, które powstają na bazie mocnego espresso z dodatkiem mleka w różnej postaci – płynnej lub sztywnej pianki.

Trójwarstwowe latte macchiato

Niesłusznie nazywana „latte” kawa z mlekiem, a raczej z mleczną pianką, zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Poprawnie zrobione latte macchiato powinno mieć trzy wyraźnie widoczne warstwy – u góry mleczną piankę, po środku delikatną kawę, a na dole gorące mleko.

Nazwa „latte macchiato” dosłownie oznacza „zakropione mleko”. Przygotowana w odpowiedni sposób oraz podana w dużej przezroczystej szklance może być idealnym dodatkiem do popołudniowych spotkań lub rozkoszowania się chwilą samotności w zaciszu swojego domu.

Do przygotowania latte macchiato, takiego jak w kawiarni, potrzebujemy:

  • 125 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki kawy
  • wrzątku.


Najpierw należy delikatnie podgrzać mleko i spienić je spieniaczem. Później parzymy porcję tradycyjnego espresso. Do wysokiej szklanki wlewamy spienione mleko, a następnie powoli, w sam środek mleka dodajemy zaparzoną kawę. Brzmi skomplikowanie? Niekoniecznie musi takie być w praktyce! W przygotowaniu idealnej bazy do latte macchiato pomoże nam ekspres do kawy na kapsułki, np. manualny ekspres ciśnieniowy NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo XS .

Włoskie cappuccino z pianką

Pomimo faktu, że we Włoszech cappuccino wypijane jest tradycyjnie tylko w godzinach porannych, w Polsce często wybieramy tę kawę z mleczną pianką po południu. To jeden z ulubionych napojów Polaków. Jego bazę stanowi mocne, esencjonalne espresso, do którego wlewa się podgrzane, lekko spienione mleko. W przygotowaniu cappuccino pomoże nam ekspres do kawy na kapsułki. Dzięki niemu uzyskamy idealny napój o wyrazistym smaku.

Pozostałe mleczne kawy dla smakoszy

Latte macchiato czy cappuccino to kawy, które powstały we Włoszech, z kolei café au lait jest kawą francuską. W języku francuskim „au lait” oznacza po prostu „z mlekiem”. Często café au lait bywa mylone z włoską latte macchiato, jednak inaczej się ją przygotowuje. Bazą café au lait jest espresso lub przedłużone espresso, które trafia do przezroczystej szklanki równocześnie z podgrzanym mlekiem. Na wierzchu tej kawy powstaje delikatna, lekko brązowa pianka.

Wyruszając w kawową podróż, warto zatrzymać się na chwilę przy klasycznej hiszpańskiej cortado. Ta mała kawa z mlekiem jest przygotowywana z intensywnego espresso, którego smak przełamany jest delikatnym, spienionym mlekiem. Czasami serwowana może być z mlekiem skondensowanym. Podawana jest w szklance lub filiżance do espresso. Tworzy się w niej warstwa aromatycznej kawy i niewielka warstwa pianki.

Była już kawa włoska, francuska i hiszpańska. Na popołudniową godzinkę z kawą polecamy spróbować także kawy flat white, która ma swoje korzenie na antypodach. To kawa z mlekiem, którą przyrządza się z podwójnego espresso oraz gorącego mleka. Flat white zwykle serwuje się w kubku lub dużej filiżance.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:30