Różne są też receptury wybieranych przez nas napojów, jednak zdecydowanie najczęściej stawiamy na kawy z mlekiem. Jak je odpowiednio przygotować?
Ulubiona kawa Polaków
Espresso ma wielu zwolenników, ale Polacy zdecydowanie wolą pić kawę z mlekiem. Subtelny, delikatny napój pozwala nam rozkoszować się oryginalnymi nutami smakowymi tkwiącymi w ziarnach zmielonej kawy, ale bez konieczności doświadczania jej lekko gorzkawego smaku.
Jaka kawa z mlekiem idealnie pasuje na popołudniowe spotkanie w gronie bliskich? Może być to:
To tylko jedne z wielu kaw, które powstają na bazie mocnego espresso z dodatkiem mleka w różnej postaci – płynnej lub sztywnej pianki.
Trójwarstwowe latte macchiato
Niesłusznie nazywana „latte” kawa z mlekiem, a raczej z mleczną pianką, zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Poprawnie zrobione latte macchiato powinno mieć trzy wyraźnie widoczne warstwy – u góry mleczną piankę, po środku delikatną kawę, a na dole gorące mleko.
Nazwa „latte macchiato” dosłownie oznacza „zakropione mleko”. Przygotowana w odpowiedni sposób oraz podana w dużej przezroczystej szklance może być idealnym dodatkiem do popołudniowych spotkań lub rozkoszowania się chwilą samotności w zaciszu swojego domu.
Do przygotowania latte macchiato, takiego jak w kawiarni, potrzebujemy:
Najpierw należy delikatnie podgrzać mleko i spienić je spieniaczem. Później parzymy porcję tradycyjnego espresso. Do wysokiej szklanki wlewamy spienione mleko, a następnie powoli, w sam środek mleka dodajemy zaparzoną kawę. Brzmi skomplikowanie? Niekoniecznie musi takie być w praktyce! W przygotowaniu idealnej bazy do latte macchiato pomoże nam ekspres do kawy na kapsułki, np. manualny ekspres ciśnieniowy NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo XS .
Włoskie cappuccino z pianką
Pomimo faktu, że we Włoszech cappuccino wypijane jest tradycyjnie tylko w godzinach porannych, w Polsce często wybieramy tę kawę z mleczną pianką po południu. To jeden z ulubionych napojów Polaków. Jego bazę stanowi mocne, esencjonalne espresso, do którego wlewa się podgrzane, lekko spienione mleko. W przygotowaniu cappuccino pomoże nam ekspres do kawy na kapsułki. Dzięki niemu uzyskamy idealny napój o wyrazistym smaku.
Pozostałe mleczne kawy dla smakoszy
Latte macchiato czy cappuccino to kawy, które powstały we Włoszech, z kolei café au lait jest kawą francuską. W języku francuskim „au lait” oznacza po prostu „z mlekiem”. Często café au lait bywa mylone z włoską latte macchiato, jednak inaczej się ją przygotowuje. Bazą café au lait jest espresso lub przedłużone espresso, które trafia do przezroczystej szklanki równocześnie z podgrzanym mlekiem. Na wierzchu tej kawy powstaje delikatna, lekko brązowa pianka.
Wyruszając w kawową podróż, warto zatrzymać się na chwilę przy klasycznej hiszpańskiej cortado. Ta mała kawa z mlekiem jest przygotowywana z intensywnego espresso, którego smak przełamany jest delikatnym, spienionym mlekiem. Czasami serwowana może być z mlekiem skondensowanym. Podawana jest w szklance lub filiżance do espresso. Tworzy się w niej warstwa aromatycznej kawy i niewielka warstwa pianki.
Była już kawa włoska, francuska i hiszpańska. Na popołudniową godzinkę z kawą polecamy spróbować także kawy flat white, która ma swoje korzenie na antypodach. To kawa z mlekiem, którą przyrządza się z podwójnego espresso oraz gorącego mleka. Flat white zwykle serwuje się w kubku lub dużej filiżance.
Fot. Materiały zewnętrzne