Składniki:
• 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
• 3 kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr
• 10 dkg wieprzowiny (bez kości)
• 4 ziemniaki
• 10 dkg wędzonego boczku
• 20 dkg grochu (moczonego przez 2 godz.)
• 10 dkg cebuli
• Szczypta pieprzu
• Szczypta majeranku
• Szklanka wody
Sposób przygotowania:
1. Groch mocz w wodzie przez 2 godziny.
2. Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę, a cebulę starannie poszatkuj.
3. Wytop częściowo tłuszcz z boczku. Następnie dodaj do niego pokrojone wcześniej mięso. Po chwili wrzuć do mięsa cebulę i majeranek. Całość smaż przez chwilę.
4. Groch odsącz z wody i wsyp do smażących się składników. Następnie dodaj 2 kostki bulionowe Knorr, które podkreślą smak boczku, oraz szklankę wody. Starannie wymieszaj i duś przez kilka minut.
5. Dodaj do garnka wywar warzywno-mięsny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa będzie odpowiednia do spożycia w momencie, w którym wszystkie jej składniki będą miękkie. Przed serwowaniem, dopraw ją do smaku.
ip
fot. Knorr