Zupa krem z buraków po królewsku

Opublikowano: 2016-11-08
Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków.

Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany. Będzie wykwintnie!

Przepis polecany przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorra, na zupę krem z buraków:

Składniki:
•    400 g buraków
•    2 sztuki Rosół z kury Knorr
•    150 g ziemniaków
•    100 ml śmietany 36%
•    łyżka masła
•    łyżka majeranku suszonego 
•    1 l wody

Sposób przygotowania:
1. Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.
2. Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem.
3. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

ip

fot. Knorr



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15