Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany. Będzie wykwintnie!
Przepis polecany przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorra, na zupę krem z buraków:
Składniki:
• 400 g buraków
• 2 sztuki Rosół z kury Knorr
• 150 g ziemniaków
• 100 ml śmietany 36%
• łyżka masła
• łyżka majeranku suszonego
• 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.
2. Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem.
3. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.
ip
fot. Knorr