Składniki na 3-4 porcje:
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka - 300 g
• bulion warzywny - 800 ml (lub bulion mięsny)
• cukinia - 500 g
• ziemniaki - 300 g
• cebula- 1 duża
• czosnek - 2 ząbki
• masło klarowane - 2 łyżki
• szynka szwarcwaldzka - 80 g
• feta - 40 g
• sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
1. Do garnka wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować.
2. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ - o ile cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek).
3. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy.
4. Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem.
5. Doprawić solą oraz pieprzem.
6. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką szwarcwaldzką.
ip
fot. Lubella