Zupa krem z cukinii

Opublikowano: 2018-09-01
Przepis na sezonową zupę krem ze świeżych cukinii z makaronem i szynką szwarcwaldzką.

Składniki na 3-4 porcje:
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka - 300 g
• bulion warzywny - 800 ml (lub bulion mięsny)
• cukinia - 500 g
• ziemniaki - 300 g
• cebula- 1 duża
• czosnek - 2 ząbki
• masło klarowane - 2 łyżki
• szynka szwarcwaldzka - 80 g
• feta - 40 g
• sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:
1. Do garnka wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować.
2. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ - o ile cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek).
3. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy.
4. Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem.
5. Doprawić solą oraz pieprzem.
6. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką szwarcwaldzką.

ip
fot. Lubella



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15