Składniki:
5 marchewek, 1 korzeń pietruszki, ¼ korzenia selera, 3 ziemniaki, kawałek imbiru (ok. 3 cm), 1,5 łyżki przypraw (mielone ziele angielskie, kurkuma, mielony pieprz czerwony, granulowany czosnek), 2 łyżki oliwy, 2 pomidory, 1 łyżeczka kminku.
Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, aby jej poziom był ok. 3 cm powyżej warzyw. Dodać przyprawy, wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 20-30 min, aż warzywa będą miękkie. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, dodać pod koniec gotowania. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory i kminek, krótko podsmażyć. Zmiksować zupę na gładki krem. Podawać gorący, z łyżką pomidorów z kminkiem.*
*Żyj zdrowo. Harmonia ciała i umysłu, wydawnictwo Olesiejuk 2017, Olimp Media, red. Beata Woźniak, str. 188
Materiały prasowe Galicja dla Twojego Domu