Czas przygotowania:45 minut
Ilośc porcji: 2
Składniki:
- pomarańczowa soczewica - 1 szklanka
- mleko kokosowe z puszki - 1 opakowanie
- cebula - 1 sztuka
- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
- curry - 2 łyżeczki
- liść laurowy - 1 sztuka
- starty imbir - 1 łyżeczka
- pieprz kolorowy - 10 ziaren
- olej - 3 łyżki
- natka pietruszki - 0,5 szklanek
- woda - 0,5 litrów
- ząbki czosnku - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Do połowy litra wrzącej wody wrzuć kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i dokładnie zamieszaj.
2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek zarumień na oleju.
3. Wymieszaj z curry, startym imbirem, soczewicą i liściem laurowym.
4. Zalej przyrządzonym wcześniej wywarem, dopraw zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami pieprzu i trzymaj na małym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka.
5. Do gotowej zupy wlej mleko kokosowe. Przed podaniem na stół posyp gotowe danie natką pietruszki lub kolendrą.
ip
fot. Knorr