Składniki:
• posiekana szalotka lub młoda cebula - 3 sztuki
• posiekany ząbek czosnku - 3 sztuki
• czerwona soczewica - 100 gramów
• passata - 400 mililitrów
• ricotta - 100 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 50 mililitrów
• rosół z kury lub wywar warzywny - 600 mililitrów
• pęczek bazylii, posiekany (pozostaw kilka listków do dekoracji) - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż wszystko przez około 5 minut na wolnym ogniu.
2. Następnie dodaj soczewicę i smaż przez kolejne 3 minuty, dorzuć pomidory i wlej bulion. Zagotuj całość, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanej bazylii i gotuj dalej przez około 10 minut.
3. Ricottę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem oraz resztą bazylii i odstaw na bok.
4. Zupę zmiksuj, ponownie zagotuj, na końcu dopraw do smaku. Podawaj zupę z ricottą na wierzchu i udekorowaną listkami bazylii. Bon appétit!
ip
fot. Rama