W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Zupa świąteczna - święconka wielkanocna

Opublikowano: 2011-04-15
Jak przyrządzić wielkanocną zupę wykorzystując przyprawy KUCHAREK.
Przepis na świąteczną zupę z wykorzystaniem przypraw KUCHAREK.

Składniki dla 10 osób:
- 2 l serwatki
- 150 g świątecznej wędzonej szynki
- 100 g gotowanego boczku
- 150 g wiejskiej lub pieczonej kiełbasy
- mały kawałek chrzanu
- 5 ugotowanych żółtek
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki chrzanu
- 4 ugotowane na twardo jajka
- Sól, pieprz czarny mielony Prymat
- Przyprawa w płynie do zup i potraw Kucharek
- Przyprawa uniwersalna Kucharek

Sposób przygotowania:
Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę, chrzan obrać. Serwatkę wlać do rondla, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Do serwatki dodać kawałek chrzanu, boczek, szynkę i kiełbasę. Całość gotować 15 minut.

Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody, a następnie wlać do wywaru i zagotować mieszając. Doprawić do smaku chrzanem, solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek i przyprawą w płynie do zup i potraw Kucharek.

Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

Rada pani Marii: im więcej produktów ze święconego koszyczka dodamy do zupy, tym będzie smaczniejsza.



Polecane
Facebook
 
COUNT:33