Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
• ½ kg mięsa wieprzowego z kością
• 10 dag białej kiełbasy
• 1 Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
• 10 dag wędzonego boczku
• 1 marchew
• ½ pora
• ½ selera
• 2 średnie cebule
• 10 dag suszonych grzybów
• 1 łyżeczka kminku
• 1 łyżeczka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
• 3 Ziela angielskie z Meksyku Knorr
• 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 100 ml śmietany
Sposób przygotowania:
1. Warzywa (bez cebuli) obierz, podziel na mniejsze kawałki, włóż do naczynia i zalej około 1,5 l chłodnej wody. Zagotuj.
2. Dołóż mięso i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Ponadto dodaj grzyby suszone, kminek (wcześniej pokrusz go) i pieprz. Gotuj wywar na małym ogniu około 60 min. Dołóż białą kiełbasę, gotuj jeszcze, aby się sparzyła. Gdy ją wyjmiesz, pozostaw na jakiś czas do wystygnięcia.
3. Pokrój w kostkę cebulę i boczek, wrzuć na patelnię i podsmaż. Wrzuć je do wywaru. Obrane ziemniaki ugotuj osobno.
4. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do naczynia, połącz ze śmietaną, a potem rozprowadź małą ilością wywaru.
5. Wszystko połącz z zupą (gotującą się), wciąż mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
ip
fot. Knorr