W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Żurek staropolski

Opublikowano: 2018-03-29
Przepis na żurek staropolski z białą kiełbasą z przyprawami Knorr.
Przepis na staropolski żurek z białą kiełbasą.

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 6

Składniki:
•    ½ kg mięsa wieprzowego z kością
•    10 dag białej kiełbasy
•    1 Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
•    10 dag wędzonego boczku
•    1 marchew
•    ½ pora
•    ½ selera
•    2 średnie cebule
•    10 dag suszonych grzybów
•    1 łyżeczka kminku
•    1 łyżeczka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
•    3 Ziela angielskie z Meksyku Knorr
•    3 Liście laurowe z Turcji Knorr
•    1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
•    100 ml śmietany

Sposób przygotowania:
1. Warzywa (bez cebuli) obierz, podziel na mniejsze kawałki, włóż do naczynia i zalej około 1,5 l chłodnej wody. Zagotuj.
2. Dołóż mięso i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Ponadto dodaj grzyby suszone, kminek (wcześniej pokrusz go) i pieprz. Gotuj wywar na małym ogniu około 60 min. Dołóż białą kiełbasę, gotuj jeszcze, aby się sparzyła. Gdy ją wyjmiesz, pozostaw na jakiś czas do wystygnięcia.
3. Pokrój w kostkę cebulę i boczek, wrzuć na patelnię i podsmaż. Wrzuć je do wywaru. Obrane ziemniaki ugotuj osobno.
4. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do naczynia, połącz ze śmietaną, a potem rozprowadź małą ilością wywaru.
5. Wszystko połącz z zupą (gotującą się), wciąż mieszając, aby uniknąć powstania grudek.

ip

fot. Knorr



Facebook
Reklama
 
COUNT:32