Podajemy go z jajami i zieleniną. Doda energii, świetnie orzeźwi i wspaniale będzie się prezentował na stołach zwłaszcza w dekoracyjnych białych talerzach bądź miseczkach wykonanych z hartowanego szkła o białej i gładkiej powierzchni.
Do przygotowania chłodnika podobnie jak każdej innej potrawy warto użyć wypróbowanych akcesoriów. Przydadzą się na pewno funkcjonalne garnki na przykład wykonane ze stali nierdzewnej wyposażone w przeźroczyste pokrywy, które umożliwią podgląd zawartości podczas gotowania W tej roli dobrze sprawdzą się garnki z miarką zaznaczoną na wewnętrznych ściankach, posiadające kapslowe akumulujące ciepło. Zachowujemy w ten sposób w potrawach cenne składniki odżywcze. Garnki te są bardzo praktyczne, gdyż użyjemy ich na wszystkich rodzajach kuchenek również indukcyjnych oraz umyjemy w zmywarkach.
Jeśli chcemy, aby przyrządzanie posiłków dostarczało nam także znakomitych doznań estetycznych, do kompletu garnków dobierzmy pasujące akcesoria. Mogą to być na przykład satynowe miski ze stali nierdzewnej o różnej wielkości. Umieścimy w nich niezbędne do barszczu składniki takie jak pokrojone buraczki, botwinkę, ogórek, czosnek, szczypiorek czy jajka. Oprócz misek przydadzą się wykonane ze stali nierdzewnej nabierki, a także bardzo użyteczne w każdej kuchni metalowe podstawki pod gorące naczynia. Trudno też wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię bez różnego rodzaju pojemników. Pomieszczą one niezastąpione podczas przyrządzania potraw przyprawy i zioła. Pasujące do każdego wystroju pojemniki szklane z eleganckimi lekko połyskującymi metalowymi pokrywami zestawione z wielobarwną zawartością wyglądają naprawdę imponująco, ułatwiają organizację pracy i doskonale chronią zawartość przed wilgocią i rozsypaniem. Wszystkie wymienione akcesoria znajdą zastosowanie podczas przygotowywania i podawania naszego chłodnika, ale też innych dań i to nie tylko takich, których głównym składnikiem są cenne dla naszego zdrowia buraki.
W materiale wykorzystano informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu:
Miska NDZ satynowana LUX 3,20 zł
Talerz głęboki 23 cm BIANCO, cena: 6,06 zł
Nabierka NDZ 7 cm, cena: 6,94 zł
Podkładka pod garnek RINGS 9,25 zł
Łyżka Torino 3 szt., cena: 8,06 zł
Garnek Primo, 3,4 l , cena: 60,74 zł
*Jadwiga Górnicka, Apteka natury, Poradnik zdrowia. AWM wyd. IV str. 103
Przepis na chłodnik litewski - przepis pochodzi z: http://yeschef.blog/chlodnik-litewski/
Składniki:
1 l kefiru lub zsiadłego mleka
200 g marynowanych buraków lub 200 g gotowanych
100 g ogórka50 g rzodkiewki
2 jajka
Ząbek czosnku
Szczypiorek
Koperek
Sól,
pieprz
Sposób wykonania:
1. Buraki oraz starte na grubych oczkach ogórek i rzodkiewki dodaj do kefiru
2. Dodaj drobno posiekany kopere, szczypiorek oraz czosnek
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem
4. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo
Uwaga!!!Wyśmienity chłodnik wyjdzie również ze świeżej botwinki z buraczkami. W takiej sytuacji należy ugotować koncentrat buraczany z młodych buraczków i sparzyć liście botwinki.
ip
fot. Galicja dla Twojego Domu