Jaka mąka doskonale sprawdzi się przy pieczeniu piernika?

Opublikowano: 2019-02-25
Idealna mąka do pieczenia piernika.
Piernik to tradycyjne polskie ciasto, które na stołach najczęściej gości podczas świąt. Wersji samego ciasta jest mnóstwo – od przekładanych dżemem lub powidłami, po polewane polewą.

Wyborny smak, puszystość i odpowiednią wilgotność zapewni nie tylko aromatyczna przyprawa, ale przede wszystkim mąka. To od jej typu zależne jest, czy ciasto się dopiecze, czy wyrośnie oraz czy będzie smakować.

Niezawodna mąka pszenna

Kluczem do wyrośnięcia każdego ciasta jest dobranie odpowiedniego typu mąki. Każda z nich różni się od siebie stopniem zmielenia, a co za tym idzie, ciężkością. Jeśli do piernika zostanie wybrana mąka o zbyt grubym ziarnie, prawdopodobne jest, że ciasto się nie dopiecze lub zapadnie, w wyniku czego powstanie tzw. zakalec. Najlepsza do ciast jest lekka i drobno zmielona mąka Basia typ 00. Proces określania, jakiego typu jest mąka polega na spalaniu jej w specjalnym piecu, gdzie wytwarza się temperatura sięgająca 950 st. Celsjusza, a następnie sprawdzenie, ile procentowo po spaleniu zostało się z niej popiołu.

Jakiego efektu można się spodziewać?

Nieodpowiedni dobór mąki prowadzić może nie tylko do niedopieczenia, ale również do ciasta zbyt suchego. Mąka typu 00 sprawi, że piernik będzie chrupiący na zewnątrz, a miękki w środku. Dodatkowo będzie również odpowiednio wilgotny. Tak upieczony piernik zachwyci gości doskonałym smakiem i aromatem zarówno podczas świąt, jak i mniejszych okazji.

Mieszanka mąk, zapewniająca doskonały smak ciasta

Często stosowaną metodą na upieczenie pysznego piernika jest skorzystanie z dwóch rodzajów mąk – mąki typu 00 oraz mąki żytniej. Takie połączenie sprawia, że piernik smakuje wybornie, ma doskonałą konsystencję i doskonale się piecze. To rozwiązanie idealne szczególnie wtedy, gdy korzysta się z przepisu, według którego do ciasta przed jego upieczeniem należy dodać owoce z zaprawy, konfiturę, dżem lub powidła. Dzięki wymieszaniu tych dwóch mąk ciasto nie jest zbyt wilgotne. Znika również problem niedopieczenia, który może pojawić się, kiedy owoce puszczą sok. Wysokiej jakości mąka z równie dobrymi pozostałymi składnikami dadzą fantastyczny efekt!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15