Jakie grupy produktów powinien zawierać, aby dostarczyć nam energii na cały dzień?
Na odpowiednie proporcje składników lunchowych zwracają uwagę m.in. eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia. Specjaliści rekomendują, odnosząc posiłek do talerza, aby był on w połowie wypełniony warzywami. Pozostałą część - po równo powinny, zajmować produkty bogate w białko (mięso, ryby, nabiał, jaja, suche nasiona roślin strączkowych) oraz źródła węglowodanów (pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż, ziemniaki, makaron ).
Jak widać, wszystkie składniki są istotne, w związku z czym warto, aby omówione proporcje znalazły odzwierciedlenie w naszych lunchboxach. Duże znaczenie, w czasie aktywnego dnia odgrywa białko, które dostarczamy organizmowi - to dzięki niemu czujemy sytość na dłużej. Dobrym źródłem białka jest mięso. Co wybrać spośród wielu jego rodzajów?
W świetle ostatnich badań rozsądnym wyborem jest tzw. mięso białe . Przyglądając się zawartości składników odżywczych w mięsie białym, warto zwrócić uwagę na indyka - mówi dr Joanna Neuhoff Murawska, dietetyk i ekspert programu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”.
Lunchbox do pracy dla 2 osób
Delikatne tortille z indykiem i warzywami
Składniki
Opcjonalnie - prosty sos do tortilli:
Przygotowanie
Mięso z indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 15 min.
W międzyczasie myjemy i osuszamy warzywa. Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w podłużne kawałki, a pomidorki koktajlowe na pół. Rozkładamy placki tortilli i wkładamy do nich podsmażoną pierś z indyka oraz warzywa. Zawijamy tortillę i wkładamy na ok. 10 minut do rozgrzanego piekarnika, aby delikatnie się zapiekła
Opcjonalnie możemy przygotować również prosty sos do tortilli, który warto zabrać ze sobą do lunchboxu w szczelnie zamkniętym, niewielkim pojemniczku. Wystarczy, że do jogurtu naturalnego dodamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skropimy odrobiną skoku z cytryny, dodamy łyżkę majonezu, szczyptę pieprzu i całość wymieszamy.
Tortille wraz z sosem wkładamy do lunchboxu.
Do zestawu lunchowego do pracy warto dodać także kilka chrupiących kawałków marchewki i selera naciowego.
Lunchbox na plac zabaw dla dziecka i rodziców
Muffinki z mięsem indyczym z warzywami i przekąski “do rączki”
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso z indyka kroimy w drobną kostkę. Kaszę gotujemy, odcedzamy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy, dodając również mąkę, jajka oraz przyprawy.
Tak powstałą masę rozkładamy do foremek na muffiny i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
Poza muffinkami do lunchboxa pakujemy również świeże warzywa.
Więcej kulinarnych inspiracji na www.wingsofquality.eu