Warto też dowiedzieć się, jaki sprzęt jest niezbędny, aby móc w domu cieszyć się ulubionym smakiem kawy jak z włoskiej kawiarni.
Do niedawna zadowalałyśmy się zwykłą ,,zalewajką” lub kawą rozpuszczalną. Jednak coraz częściej sięgamy po produkty premium, doceniając smak i aromat klasycznego espresso, modnego lungo czy americano. Wiele osób szuka też czegoś więcej niż zwykła kawa z mlekiem – dla nich idealne jest oryginalne cappuccino, latte czy czekoladowa mocha. Systematyczne odwiedzanie kawiarni może nieco nadwyrężyć nasz budżet, dlatego warto wiedzieć, jak przygotować wspaniałą aromatyczną kawę we własnym domu i w jaki sprzęt należy się wyposażyć.
Espresso – doskonały sposób na szybkie pobudzenie
Espresso to mocna i niewielka kawa z charakterystyczną pianką. Przygotowywana jest z odpowiedniej mieszaniny ziaren kawowca – arabiki i robusty. Chcąc uzyskać espresso o pożądanym smaku, należy zwrócić uwagę również na sposób zmielenia ziaren. Właściwie zmielona kawa do espresso powinna mieć konsystencję grubo mielonej mąki. Do zaparzenia tego rodzaju napoju można użyć kawiarki. Jednak urządzeniem, które najszybciej i w najprostszy sposób może nam pomóc w uzyskaniu pysznego espresso, jest ciśnieniowy ekspres do kawy.
Filiżankę gęstego naparu uzyskuje się z 7 g świeżo zmielonej kawy. W trakcie zaparzania przez jej drobinki przepływa woda o temperaturze 88–92°C, pod ciśnieniem 9 bar. Ekstrakcja kawy trwa jedynie 25 sekund – w tym czasie powinno się uzyskać 25 ml naparu.
Americano i lungo – rodzaje kaw z większą ilością wody
Americano i lungo to rodzaje kaw, które przygotowywane są na bazie espresso z większą ilością wody. Również w tym przypadku użycie ekspresu zdecydowanie ułatwia proces przyrządzania napojów, nie jest jednak niezbędny. Tym, co różni oba rodzaje kaw, jest sposób dodania wody. Aby móc cieszyć się smakiem americano, trzeba zacząć od zaparzenia espresso. Następnie do dużej filiżanki (do 3/4 wysokości) należy wlać gorącą wodę, po czym dodać kawę. Tymczasem lungo otrzymamy, gdy po uzyskaniu właściwego espresso nie przerwie się zaparzania kawy.
Cappuccino, latte i latte macchiato dla miłośników mlecznej pianki
Bazą cappuccino, latte czy latte macchiato jest espresso. Drugim składnikiem łączącym wymienione rodzaje kaw jest mleko. Urządzeniami mogącymi ułatwić przygotowanie wymienionych napojów są ekspresy do kawy ze spieniaczem lub ekspresy kapsułkowe. Przyrządzanie wspomnianych rodzajów kaw bez ekspresu jest zdecydowanie bardziej czasochłonne. Nie oznacza to jednak , że jest to niemożliwe – jednak po co się męczyć?
Cappuccino przygotowywane jest ze 100 ml mleka (po spienieniu jego objętość rośnie) i 25 ml espresso. Na powierzchni cappuccino powinna znajdować się mleczna pianka o grubości 1–2 cm. Tymczasem latte przyrządza się poprzez dolanie do espresso spienionego mleka. Ten rodzaj kawy serwuje się w specjalnych szklankach o pojemności 250–300 ml. Natomiast przygotowując latte macchiato, najpierw na dno szklanki należy wlać gorące mleko i utworzyć mleczną pianę, po czym dolać delikatnie espresso – w ten sposób stworzymy efektowną trójwarstwową kawę.
Mocha (mokka) – propozycja dla wielbicieli czekolady
Mocha jest pozbawiona białej pianki – zawiera za to czekoladę (w kostkach lub w proszku). Przygotowanie takiej kawy należy zacząć od podgrzania mleka (150 ml) i rozpuszczenia w nim kilku kostek czekolady. Następnie trzeba przygotować porcję espresso. Do wysokiej szklanki w pierwszej kolejności wlewa się czekoladowe mleko, później kawowy napar, a na koniec napój ozdabia się bitą śmietaną.
Sprzęt do kawy, który warto znać
Parzenie różnych rodzajów kawy znacznie ułatwia ekspres do kawy. Automatyczny ekspres ciśnieniowy jest niezbędny, jeśli zależy nam na czasie. Poza tradycyjnymi modelami ekspresów ciśnieniowych na szczególną uwagę zasługują ekspresy do kawy na kapsułki, np. marki Krups. Za sprawą wysokiego ciśnienia (15 barów) można w nich zaparzyć kawę o intensywnym smaku. Co więcej, ekspres kapsułkowy pozwala przyrządzić napój na gorąco lub na zimno. Wybierając kapsułki NESCAFÉ Dolce Gusto, można przygotować ponad 30 rodzajów wyśmienitych kaw i napojów.
Espresso, lungo, americono, cappuccino, latte, macchiato i mocha to rodzaje kaw, których warto spróbować chociaż raz w życiu. Co ważne, można je przygotować we własnej kuchni. Zadanie to jest w stanie ułatwić ekspres kapsułkowy.
Fot. Materiały zewnętrzne