W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Dziś proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!
Quiche to wyjątkowa potrawa, która wyzwala kreatywność. Chociaż zwykle składnikami bazowymi są: jajka, śmietana, to dodatkiem mogą być Twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa). – Do tej potrawy możemy wybrać chudą wędlinę, która jest bogatym źródłem białka, np. szynkę Kurpiowskie Specjały. Ma ona niewiele tłuszczu i cholesterolu, a dużo pełnowartościowego białka. Świetnie smakuje i nada daniu wyrazisty smak i aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Quiche z cukinią, fetą i szynką
- Czas przygotowania: 50 min., 4 porcje
Składniki:
- 20 dkg mąki pszennej
- 10 dkg zimnego masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
- 15 dkg szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 12 dkg tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
- 1/2 cukinii
- 2 pory
- 1 kostka sera feta
- 2 jajka
- 18 dkg śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Jak przygotować:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
- Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
- Do miski wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdób pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
Fot. Pekpol Ostrołęka
Informacja prasowa