Wyjątkowa, wiosenna potrawa

Opublikowano: 2019-03-08
Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką - przepis.
Quiche to świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny.

W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Dziś proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!

Quiche to wyjątkowa potrawa, która wyzwala kreatywność. Chociaż zwykle składnikami bazowymi są: jajka, śmietana, to dodatkiem mogą być Twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa). – Do tej potrawy możemy wybrać chudą wędlinę, która jest bogatym źródłem białka, np. szynkę Kurpiowskie Specjały. Ma ona niewiele tłuszczu i cholesterolu, a dużo pełnowartościowego białka. Świetnie smakuje i nada daniu wyrazisty smak i aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Quiche z cukinią, fetą i szynką

  • Czas przygotowania: 50 min., 4 porcje

Składniki:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie:

  • 15 dkg szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 12 dkg tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
  • 1/2 cukinii
  • 2 pory
  • 1 kostka sera feta
  • 2 jajka
  • 18 dkg śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Jak przygotować:

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
  • Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w  cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
  • Do miski wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdób pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Fot. Pekpol Ostrołęka
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15