Na szczęście istnieją naturalne i zdrowe zamienniki, które bogate są w cenne składniki, jednocześnie nadając smak potrawom.
Cukier i sól to bez wątpienia najpopularniejsze przyprawy w naszej kuchni. Lekarze biją na alarm, że zarówno jeden jak i drugi produkt spożywany w nadmiarze ma zły wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Nie musimy jednak całkowicie rezygnować z tych przypraw, o ile stosujemy je z rozsądkiem i umiarem. Oto kilka zamienników tych przypraw.
Zamienniki cukru
Miód
- zawiera witaminy B i C, które poprawiają wygląd skóry;
- działa przeciwzapalnie;
- jest słodszy od cukru;
- kaloryczność zbliżona (łyżeczka: 40 kcal).
Syrop klonowy
- zabija bakterie;
- oczyszcza organizm;
- ma mniej kalorii niż cukier i miód (łyżeczka: 13 kcal).
Cynamon
- reguluje procesy trawienne;
- pomaga schudnąć;
- obniża poziom cukru we krwi;
- nadaje potrawom słodkawy smak, choć nie zawiera cukru
- kaloryczność mniejsza niż w miodzie i syropie klonowym (łyżeczka: 10 kcal).
Zamienniki soli:
Czosnek
- zawiera błonnik, witaminy z grupy B oraz sole mineralne;
- obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu;
- zapobiega przeziębieniom.
Imbir
- chroni przed wirusami;
- poprawia krążenie krwi;
- wspomaga odchudzanie.
Natka pietruszki
- bogata w cenne dla skóry witaminy A i C oraz żelazo;
- wspomaga trawienie;
- łyżeczka natki to tylko 2 kalorie.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com