Zamień cukier i sól na zdrowie

Opublikowano: 2018-12-28
Cukier i sól złe dla zdrowia.
Nie wyobrażasz sobie życia kawy bez dodatku cukru? Albo niedzielnego obiadu bez odpowiednio doprawionych ziemniaków?

Na szczęście istnieją naturalne i zdrowe zamienniki, które bogate są w cenne składniki, jednocześnie nadając smak potrawom.

Cukier i sól to bez wątpienia najpopularniejsze przyprawy w naszej kuchni. Lekarze biją na alarm, że zarówno jeden jak i drugi produkt spożywany w nadmiarze ma zły wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Nie musimy jednak całkowicie rezygnować z tych przypraw, o ile stosujemy je z rozsądkiem i umiarem. Oto kilka zamienników tych przypraw.

Zamienniki cukru
Miód

  • zawiera witaminy B i C, które poprawiają wygląd skóry;
  • działa przeciwzapalnie;
  • jest słodszy od cukru;
  • kaloryczność zbliżona (łyżeczka: 40 kcal).


Syrop klonowy

  • zabija bakterie;
  • oczyszcza organizm;
  • ma mniej kalorii niż cukier i miód (łyżeczka: 13 kcal).


Cynamon

  • reguluje procesy trawienne;
  • pomaga schudnąć;
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • nadaje potrawom słodkawy smak, choć nie zawiera cukru
  • kaloryczność mniejsza niż w miodzie i syropie klonowym (łyżeczka: 10 kcal).


Zamienniki soli:
Czosnek

  • zawiera błonnik, witaminy z grupy B oraz sole mineralne;
  • obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu;
  • zapobiega przeziębieniom.


Imbir

  • chroni przed wirusami;
  • poprawia krążenie krwi;
  • wspomaga odchudzanie.


Natka pietruszki

  • bogata w cenne dla skóry witaminy A i C oraz żelazo;
  • wspomaga trawienie;
  • łyżeczka natki to tylko 2 kalorie.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15