Polskie superprodukty dobre na wszystko
Opublikowano: 2018-08-13
Warzywa korzeniowe takie jak: seler, buraki, pietruszka czy marchew są nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Wszystkie z nich posiadają szereg cennych właściwości, które doskonale wpływają na nasze zdrowie.
Wszystkie warzywa są nam dobrze znane, ale rzadko doceniane. Wszystkie z nich są znakomitym źródłem węglowodanów złożonych oraz cennych witamin i minerałów. Mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Warto je włączyć do codziennego jadłospisu.
- Sok i kwas z buraków obniża ciśnienie – buraki ćwikłowe zawierają duże ilości azotanu, który organizm przekształca w azotyn i tlenek azotu – aktywne związki biologiczne, rozszerzające naczynia krwionośne. Wartość ciśnienia krwi obniża się już po 2-3 godzinach od wypicia szklanki soku i utrzymuje się przez dobę. Kwas z buraków wzmacnia również odporność organizmu oraz reguluje pracę jelit.
- Rzodkiewki regulują cholesterol – czerwony kolor skórki rzodkiewki zawdzięczają obecności antocyjanów, czyli przeciwutleniających związków chemicznych, które zmniejszają stany zapalne w organizmie, zapobiegają insulinoodporności i obniżają poziom złego cholesterolu, zwiększając stężenie tego dobrego.
- Pasternak chroni przed udarem mózgu – zawiera dużo potasu, a pierwiastek ten reguluje rytm serca. Zmniejsza też lepkość krwi, a więc i skłonność do tworzenia się zakrzepów, zapobiegając w ten sposób zawałom serca i udarom mózgu.
- Seler zmniejsza dolegliwości reumatyczne – zawiera flawonoidy, działające przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, które pomagają zmniejszyć obrzęki i ból stawów w przypadku ich zwyrodnienia i artretyzmu. Dieta bogata w korzeń selera oczyszcza organizm z toksyn, w tym kwasu moczowego, który w postaci kryształków może odkładać się w stawach i powodować stan zapalny powodujący silny ból.
Zobacz również:
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com