Polskie superprodukty dobre na wszystko cz.2
Opublikowano: 2018-08-14
Warzywa korzeniowe takie jak seler, buraki, pietruszka czy marchew, są nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Wszystkie z nich posiadają szereg cennych właściwości, które doskonale wpływają na nasze zdrowie.
Wszystkie warzywa są nam dobrze znane, ale rzadko doceniane. Wszystkie z nich są znakomitym źródłem węglowodanów złożonych oraz cennych witamin i minerałów. Mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Warto je włączyć do codziennego jadłospisu.
- Pietruszka przynosi ulgę w infekcjach układu moczowego – korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne, działa też rozkurczowo. Dlatego przynosi ulgę zarówno w przypadku kamicy nerkowej, jak i infekcjach układu moczowego. Wspomaga oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii, sprzyjających powstawaniu kamieni. W przypadku infekcji moczopędne właściwości korzenia pietruszki wspomagają również mechaniczne usuwanie chorobotwórczych drobnoustrojów.
- Marchew spowalnia rozwój zwyrodnienia plamki żółtej – warzywo to jest najbogatszym źródłem beta-karotenu, który w organizmie wątroba zmienia w witaminę A, niezbędną do funkcjonowania i odnowy tkanki nabłonkowej oczu. Zawiera też działającą antyoksydacyjnie luteinę, która chroni oczy i plamkę żółtą, zapobiegając jej degeneracji, często pojawiającej się wraz z wiekiem.
- Czarna rzepa pomaga w stanach zapalnych wątroby i kamicy żółciowej – poprawia funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ma właściwości żółciotwórcze i żółciopędne. Z tego powodu warto surówkę z rzepy podać do grillowanego mięsa, które może podrażniać wątrobę.
- Chrzan udrożnia zatoki i ułatwia oddychanie – działa antybakteryjnie dzięki takim substancjom jak: fitoncydy, lizozym i alkohol fenyloetylowy, dlatego zanim wynaleziono antybiotyki infekcje dróg oddechowych leczono właśnie m.in. chrzanem. Chrzan zawiera też składniki o właściwościach pobudzających odporność.
Zobacz również:
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com